31. tammikuuta 2011

K-vitamiinitutkijan haastattelu K-vitamiinin hyödyistä

K2-vitamiini on aihe, josta kirjoitin ensimmäisen kerran blogissani jo vuonna 2007 tässä artikkelissa. Alla olevilla parilla videolla hollantilainen K-vitamiinitutkija, tohtori Leon Schurgers kertoo K-vitamiinin hyödyistä. Ensimmäisessä osassa hän puhuu K-vitamiinista yleisesti, hyödyistä luustolle ja turvallisuudesta. Video alkaa parilla norjalankielisellä lauseella mutta jatkuu englanninkielisenä.



Videon toisessa osassa Schurgers käsittelee K2-vitamiinin hyötyjä verisuonten kalkkiutumisen ehkäisemisessä mutta palaa uudelleen hyötyihin luustolle, kun häneltä kysytään, sopiiko K-vitamiini myös lapsille. Schurgers puhuu erityisesti K2-vitamiiniravintolisän hyödyistä, mutta K2-vitamiinia saa myös ravinnosta. Sen paras lähde on japanilainen soijapapuruoka natto, mutta melko runsaasti sitä on myös kypsytetyissä juustoissa, erityisesti edamissa ja norjalaisessa jarlsbergjuustossa.



Varfariinilääkitystä (Marevan) käyttävien ei pidä lisätä K-vitamiinin saantia sopimatta siitä lääkärin kanssa.

Facebookissakin on nyt Aamiainen ruohikolla -sivu, jolla seuraan tuoreimpia ravitsemusuutisia. Usein postitan ainoastaan blogin Facebook-sivulle, joten julkaisen siellä paljon sellaista uutta aineistoa, jota ei löydy täältä. Kannattaa siis liittyä sivun seuraajaksi.

2 kommenttia:

  1. Olen syönyt E-EPA 650mg useamman kuukauden. Nyt todetun parotondiitin takia yhdessä hampaassa, olen miettinyt K2 lisää, mutta tuo kalaöljy lisänee veren ohenemista niin mitä arvelet K2:sta - kun sekin ohentaisi verta? Hieman kalkkia on verisuonissa todettu... RR. oli korkea ja aleni hienosti normaaliksi kalaöljyllä ja muitakin hyviä vaikutuksia sillä on ollut. K2 ?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    K2-vitamiini ei ohenna verta. K-vitamiinia tarvitaan pieni määrä veren hyytymistekijöiden muodostamiseen maksassa. Niiden muodostamiseen tarvittava määrä saadaan luonnostaan melkeinpä millaisesta ruokavaliosta tahansa. Suurempi määrä K-vitamiinia ei ohenna eikä paksunna verta.

    Ainoa tilanne, jossa K-vitamiinilla on käytännössä vaikutusta veren hyytymiseen, on yhteiskäyttö Marevan-tyyppisten verenohennuslääkkeiden kanssa. Marevanin rinnalla K-vitamiinia ei pidä käyttää omin päin vaan mahdollisesta yhteiskäytöstä tulee sopia lääkärin kanssa.

    K2-vitamiinilisä auttaa vähentämään verisuonten kalkkiutumista. Olen kirjoittanut siitä tämänkin blogin muissa kirjoituksissa. Kun sinulla on siis todettu kalkkia verisuonissa, K2-vitamiinilisän käyttö on mielestäni järkevää ellet käytä Marevanin tyyppistä verenohennuslääkitystä. Suosittelen K2-vitamiinin käyttöä päiväannoksella 180 tai 200 µg vuorokaudessa. Paras K2-vitamiinilisän muoto on MK-7 (menakinoni-7).

    VastaaPoista

Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, halventavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...